Preloader
Stäng sök
Stäng

Nyheter

Nyheter

8 november 2022

100 % återvunnet och 100 % återvinningsbart

Hässleholmsföretaget Recoma tillverkar byggskivor. Affärsidén bygger på att ge nytt liv och värde till avfall som annars haft förbränning som slutstation. Avfallet omvandlas med hjälp av värme och tryck till byggskivor. Nu satsar man stort i Hässleholm. En investering på närmare bestämt 30 miljoner kronor. I skrivande stund pågår installation av maskiner i produktionshallen, som man nyligen tagit över. I december är planen att produktionen ska starta. – Rekryteringen av personal är i full gång. Vi siktar på att under […]

Läs mer
Läs mer om 100 % återvunnet och 100 % återvinningsbart
5 oktober 2022

Krinova som tillväxtmotor

Krinova finns för att bidra till ett blomstrande samhälle genom att främja innovation, entreprenörskap och affärsutveckling. Genom att fokusera på de fyra K:na; kunskap, kunder, kapital och kontakter kan vi verka för att stärka konkurrenskraften dels branschöverskridande i närområdet och dels i livsmedelssektorn nationellt. Som spindeln i nätet kan vi skapa värden som gör våra företag ännu mer konkurrenskraftiga och därmed skapar förutsättningar för tillväxt och fler jobb. Vi brinner för dem som brinner för sina idéer och för att […]

Läs mer
Läs mer om Krinova som tillväxtmotor
3 oktober 2022

Smoothies från havet

Inkubatorbolaget Seatrients utvecklar vegetariska produkter från havet. Först ut är en algbaserad smoothie inspirerad av matkulturen på de karibiska öarna. ’- Jag är förvånad över att i Sverige, ett land med lång kustlinje, så har tång som råvara ännu inte fått bred acceptans. Det vill vi ändra på! Vi har en växande befolkning i världen och behöver ta vara på de möjligheter som finns, även det som växer i havet, säger Amankwa Baptiste, en av de två grundarna av Seatrients. […]

Läs mer
Läs mer om Smoothies från havet
3 oktober 2022

Medalj i nordiska mästerskapen

Scobybaby kombucha knep både silver och brons i Nordic Artisan Food Awards, nordiskt mästerskap mathantverk, som hölls i början av september. Scobybabys lite annorlunda och nytänkande smaker föll juryn i smaken. Vad sägs om jalapeno lime kombucha eller rabarber vresros, som var de två smaker som tog sig upp på prispallen. ’-  Vår ambition är att skapa en innovativ och lockande kombucha både till färg och smak. Vi vill att den ska vara en ett hälsosamt välsmakande alkoholfritt dryckesalternativ. Till […]

Läs mer
Läs mer om Medalj i nordiska mästerskapen
6 september 2022

Höjer vi blicken ser vi möjligheterna till samarbete

Att höja blicken och försöka få perspektiv på sin egen situation och position har i alla tider varit viktigt för varje verksamhet. Idag är det viktigare än någonsin. Omvärldsförändringarna påverkar oss snabbare och kraftfullare än tidigare och skapar både möjligheter och risker. Efter pandemin följde kriget i Ukraina och nu ser vi konsekvenser i form av inflation och räntehöjningar. Mat- och elpriser skenar och tuffa tider väntar. Alla företag och organisationer ingår i stora komplexa sammanhang där förmågan att hitta […]

Läs mer
Läs mer om Höjer vi blicken ser vi möjligheterna till samarbete
Christian Nyhlén
1 september 2022

Nytt samarbete stärker företag i sydöstra Sverige

Fem Science Parks i sydöstra Sverige inleder nu ett samarbete för att stärka tillväxt och innovation i regionens små och medelstora företag. Det är Krinova i Kristianstad, NetPort Science Park i Karlshamn, Blue Science Park i Karlskrona, Kalmar Science Park och Växjö Linnæus Science Park. Genom samarbetet kan parkerna med sina kompletterande profilområden ge ett bättre erbjudande till regionens bolag, inom bland annat digitalisering, e-handel, hälsa, livsmedel, marinteknik, skog och energi. Det betyder att företag – oavsett om de finns […]

Läs mer
Läs mer om Nytt samarbete stärker företag i sydöstra Sverige
31 augusti 2022

Sustainable Food Waste ska minska matsvinnet

Med en app som mäter temperaturavvikelser ska inkubatorbolaget Sustainable Food Waste förhindra att mat slängs på felaktiga grunder. Det globala matsvinnet som orsakas av temperaturavvikelser i kyl- och fryskedjan handlar om stora volymer. Enligt flera rapporter (bland annat av FAO) uppgår det till två procent av det totala globala matsvinnet. Detta kanske inte låter som en stor mängd, men det motsvarar ungefär 30 miljoner ton livsmedel årligen. Bara i Sverige slängs ca 5000 ton livsmedel varje år på grund av temperaturavvikelser. […]

Läs mer
Läs mer om Sustainable Food Waste ska minska matsvinnet
29 juni 2022

AgriHub Syd matchar primärproduktionens behov och akademins forskning

De gröna näringarna står inför många möjligheter, men också utmaningar där tillgång till kunskap är avgörande för konkurrenskraft och framgång. AgriHub Syd ska underlätta matchningen mellan behov å ena sidan och kunskap/lösningar å andra. Bakom initiativet står LRF Skåne, SLU Partnerskap Alnarp och Krinova Incubator & Science Park. – Det finns en stor utvecklings- och innovationskraft i primärproduktionsledet. Med samarbetet AgriHub Syd vill vi koppla den kunskap och kompetens som finns inom akademin med primärproduktionens utmaningar och behov, för att […]

Läs mer
Läs mer om AgriHub Syd matchar primärproduktionens behov och akademins forskning
22 juni 2022

Krinovas inkubator excellent

Krinova har i nationell konkurrens blivit utsedd till en av Sveriges excellensinkubatorer av statens innovationsmyndighet Vinnova. Med utmärkelsen följer en finansiering från Vinnova. Syftet med excellens inkubatorer är att accelerera utvecklingen av nystartade innovativa företag som har hållbarhet som tydlig drivkraft och potential att bli internationellt konkurrenskraftiga. – Utmärkelsen excellensinkubator är en kvalitetsstämpel och ett fint kvitto på Krinovas arbete. Det ligger helt i linje med vår långsiktiga satsning och strategi där Krinova bidrar till ett innovativt företagsklimat i livsmedelssektorn […]

Läs mer
Läs mer om Krinovas inkubator excellent
14 juni 2022

Öppenhet för öppenheten

Öppenhet för intryck är en egenskap som blir extra viktig i en snabbt föränderlig och komplex omvärld. Detta personlighetsdrag är ett av fem i den s k Big Five-teorin och kännetecknas av öppenhet för nya idéer och erfarenheter. Det kan till exempel innebära att man associerar till olika företeelser, att man ifrågasätter konventioner eller att man är beredd att beakta och går igång på nya situationer och idéer. I ett sammanhang som ställer höga krav på utveckling och innovation är […]

Läs mer
Läs mer om Öppenhet för öppenheten
Christian Nyhlén
4 juni 2022

Franka Drinks siktar på att bli ledande inom alkoholfria drycker

Vi kände att det saknades ett bra alkoholfritt alternativ som tilltalade vuxna i de mest minnesvärda och sociala sammanhang. Det vill vi möta genom vår nylansering av Franka Nordic Aperitif som ska göra det både enklare och godare att välja alkoholfritt, säger Stephanie Wredenmark Godée, VD och en av de tre medgrundarna till Franka Drinks. Efter nästan två års intensivt arbete med utveckling av recept, tester av flaskor och paketering av hela konceptet är den första produkten Franka Nordic Aperitif […]

Läs mer
Läs mer om Franka Drinks siktar på att bli ledande inom alkoholfria drycker
5 maj 2022

Bejaka oförutsägbarheten

Livet är oförutsägbart. De senaste årens händelser i omvärlden har förändrat vårt synsätt på tillvaron och det sammanhang vi lever i. Det som var logiskt innan är inte det nu. Det som var en styrka har blivit en svaghet och tvärtom. Frågor kring globalisering, demokrati, självförsörjning, krishantering och allianser har fått nya dimensioner och ny relevans. Psykologisk forskning har visat att oförutsägbarhet inför vad som kommer att hända ökar vår ängslan mer än om vi säkert vet att dåliga saker […]

Läs mer
Läs mer om Bejaka oförutsägbarheten