Preloader
Stäng sök
Stäng
6 december 2022

Mindset för framtiden

I turbulenta tider med många osäkerhetsfaktorer kring hur den närmsta framtiden kommer att bli är det lätt att glida i sitt mindset. Fokus hamnar omedvetet på sådant som kanske inte går att påverka, på historiska vägval som kunde gjorts annorlunda eller på oro och ängslan inför vad som ligger framför oss. Våra hjärnor har ett inbyggt varningssystem som gärna målar fan på väggen. Med goda skäl – om hjärnan inte fungerat så hade vi inte överlevt livsfarliga situationer när vi var jägare och samlare för många tusen år sedan.

I det moderna samhället finns inte samma faror, utan helt andra, men det bryr sig inte vår evolutionärt utvecklade hjärna om. Samma varningssystem slår till när vi stressar eller oroar oss för en order som inte blir bekräftad eller en faktura som ska betalas – och det är helt naturligt. Utmaningen är att träna sig själv i att ändå ha tillförsikt, vara konstruktiv och rikta blicken framåt, mot möjligheterna. För en elitidrottare är detta både en framgångsfaktor och ett sätt att vara hållbar i en hårt konkurrensutsatt miljö. Efter många år i elithandbollens tjänst har jag på nära håll sett spelare i situationer när allt står på spel och nederlaget är nära. Underläge med en minut kvar av matchen och en time-out tas. Den som då lyckas hitta rätt mindset kommer att ha en bättre förmåga att utföra uppgiften. Jag har många gånger slagits av hur dessa fantastiska idrottare lyckas ha den fullständiga sinnesnärvaron i stunden och lägga all kraft på att konstruktivt se möjligheter och ta sig an utmaningen. Att bortse från alla distraktioner – både i form av egna negativa tankar och yttre störningsmoment – är svårt men nödvändigt för att lyckas. Detta är väldigt lätt att överföra till affärs- och arbetslivet. Inför avgörande affärsdiskussioner, svåra samtal internt eller tuffa förhandlingar är det alltid en framgångsfaktor att hitta sitt bästa jag, även när det blåser hårt omkring en. Då bidrar man också som bäst till laget. På Krinova försöker vi bidra varje dag för att företag och organisationer ska nå sin fulla potential.

Kan vi dessutom hjälpa människorna i organisationen att nå sin fulla potential genom att vara sina bästa jag – då kan vi se framtiden an med tillförsikt!

Christian

Christian Nyhlén