Preloader
Stäng sök
Stäng

Nyheter

Nyheter

11 juni 2025

Tio år med Food Hack – för framtidens hållbara livsmedelssystem 

Det är lite drygt tio år sedan Krinova arrangerade innovationstävlingen Food Hack för första gången. Då, i september 2014, var det inte bara premiär för Krinova utan det var också ett av Europas första Food Hack. Att forma framtidens hållbara livsmedelsystem genomsyrar tävlingen och arrangemanget än i dag. Nu lämnar vi över tävlingen till Högskolan i Kristianstad.

Läs mer
Läs mer om Tio år med Food Hack – för framtidens hållbara livsmedelssystem 
OnlinePantry pitchar under Spot on Food, och vann även Food Hack 2024.
4 juni 2025

Fyra bolag gör framgångsrik exit från Krinovas livsmedelsinkubator

Foodtel, Re:Meat, Franka Drinks och Seatrients gör nu exit från Krinovas livsmedelsinkubator. De fyra bolagen har under sin tid i inkubatorn vässat sina affärsmodeller, tagit in kapital, knutit strategiska samarbeten och partnerskap samt tagit en position på marknaden. ”Bolagen som nu lämnar Krinovas inkubator är verkliga förebilder. De är tydliga exempel på hur dagens innovatörer växer till att bli framtidens entreprenörer.”

Läs mer
Läs mer om Fyra bolag gör framgångsrik exit från Krinovas livsmedelsinkubator
Foodtel, Re:Meat, Franka Drinks och Seatrients firar tillsammans med Klara och Max, business designers i Krinovas inkubator.
2 juni 2025

Franka – med en distinkt smak av framgång  

Vännerna trängs på trädäcket. Kvällssolen faller in och doften av syrén blandas med nyklippt gräs. Det skrattas runt charkbrickan och isen klirrar i immiga glas.  Det skånska dryckeshuset Franka Drinks har bokstavligen tagit plats mitt i den härliga känslan. Deras två alkoholfria aperitifer med en nordisk touch vann nyligen guld i världens största dryckestävling för alkoholfria drycker. Vägen dit började sommaren 2020 – och Krinova var de första de vände sig till.

Läs mer
Läs mer om Franka – med en distinkt smak av framgång  
Max från Krinova och Stephanie från Krinova håller i varsin Franka-produkt.
7 maj 2025

Sköna maj, välkommen!

Våren har präglats av fortsatt marknadsturbulens, med kraftiga nedgångar på världens börser efter att USA:s president Trump annonserat högre tullar än marknaden förväntat sig. Det blir tydligt hur snabbt förutsättningarna kan förändras, och hur avgörande det är att stå stadigt i tider av osäkerhet. På Krinova fokuserar vi på det vi faktiskt kan påverka. Vi vet att det osäkra omvärldsläget kommer att fortsätta påverka många företag. Våren har präglats av fortsatt…

Läs mer
Läs mer om Sköna maj, välkommen!
Ulrika Hasselgren
5 maj 2025

En hållbar lösning för livsmedelsindustrin

Krisen i äggindustrin har tydliggjort vikten av robusta och hållbara lösningar för livsmedelsproduktion. När traditionella leveranskedjor utsätts för påfrestningar, blir alternativa och mindre sårbara lösningar avgörande. Malmöbaserade Angry Camel, ett av bolagen i Krinovas inkubator, har tagit sig an utmaningen genom att utveckla ett innovativt alternativ till äggvita, baserat på kikärtor.

Läs mer
Läs mer om En hållbar lösning för livsmedelsindustrin
Grundarna av Angry Camel, Kotaiba Aal och Bakr Jahhan.
24 april 2025

Innovationspriset i Kristianstad går till Rosenqvists Food Technologies 

För sitt långsiktiga och innovativa arbete som stärker både Kristianstad och framtidens livsmedelssystem har Rosenqvists Food Technologies tilldelats Innovationspriset, som delas ut av Krinova Incubator & Science Park. Företaget har genom tekniska genombrott och hållbara lösningar blivit en globalt ledande aktör som bidrar till både lokal och internationell utveckling. 

Läs mer
Läs mer om Innovationspriset i Kristianstad går till Rosenqvists Food Technologies 
Stefan Björk från Rosenqvists Food Technologies. Niclas Persnil och Ulrika Hasselgren från Krinova.
8 april 2025

Innovation och samarbete i en föränderlig värld

Vi sitter på ett angenämt problem. Det finns mycket kunskap, erfarenhet och nätverk i vår organisation och runt omkring oss, där samverkan kan bli en kraftfull motor som leder till verkliga resultat. Störst värde skapas när innovation möter marknadens behov och när vi tillsammans tar oss an gemensamma samhällsutmaningar.

Läs mer
Läs mer om Innovation och samarbete i en föränderlig värld
2 april 2025

Foodtel – digital lösning som räddar mat och miljö 

Varje år slängs över en halv miljard ton mat i onödan – ofta på grund av brutna kylkedjor. Det ville Jacob Petersson och Nazih Hazime ändra på. Med sin digitala plattform Foodtel hjälper de livsmedelsbranschen att minska matsvinnet, spara pengar och göra hållbara val. På vägen har Krinova varit en viktig partner, från tidiga affärsutvecklingssteg till att knyta kontakter som möjliggjort en internationell expansion.

Läs mer
Läs mer om Foodtel – digital lösning som räddar mat och miljö 
31 mars 2025

Småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker – redan i sommar?

1 juni träder troligen lagen om småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker i kraft. Gårdsförsäljning öppnar för helt nya affärsmöjligheter, men det finns fortfarande många frågor kring hur regler och tillämpning kommer att se ut. Därför välkomnade Krinova, inom ramen för projekt Bascil, dryckesproducenter i Skåne till ett inledande möte. Intresset var stort när drygt 30 entusiastiska deltagare samlades på Krinova förra veckan.

Läs mer
Läs mer om Småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker – redan i sommar?
10 mars 2025

Krinova driver tillväxt – 570 nya jobb och fortsatt nationellt förtroende 

Målet för Krinovas verksamhet är inte att gå med vinst utan att skapa konkurrenskraft och hållbar tillväxt i de bolag som Krinova ger stöd. Tillsammans skapades 570 nya jobb i de 350 företag som fick stöd av Krinova 2023* och tillväxten, mätt i omsättning har sett över de senaste fem åren ökat med 57 %.  

Läs mer
Läs mer om Krinova driver tillväxt – 570 nya jobb och fortsatt nationellt förtroende 
20 februari 2025

Krinova utsedd till nationell excellensinkubator – stärker svensk livsmedelsinnovation

Krinova Incubator & Science Park har fått förnyat förtroende från Vinnova och är återigen utsedd till en av Sveriges excellensinkubatorer för perioden 2025–2029. Som Sveriges enda inkubator med en renodlad livsmedelsprofil välkomnar Krinova bolag från hela landet och spelar en nyckelroll i utvecklingen av framtidens livsmedelssektor i hela kedjan från jord till jord.

Läs mer
Läs mer om Krinova utsedd till nationell excellensinkubator – stärker svensk livsmedelsinnovation
Massimiliano Pattara och Klara Lindström, som arbetar med Krinova Inkubator, gläds åt beskedet.
30 januari 2025

Ett kvarts sekel av samverkan – nu tar vi avstamp för nästa 25 år

2025! Tänk att få börja året med att både blicka bakåt och framåt. 2025 markerar en början för mig, men inte för Krinova Incubator & Science Park. Krinova har redan 25 års erfarenhet – ett kvarts sekel präglat av innovation, entreprenörskap och samverkan. Vilken resa det har varit, och vilket fantastiskt arbete vårt team har gjort tillsammans med våra bolag, partners, hyresgäster och alla som bidragit till att göra oss till den dynamiska aktör vi är idag. Nu tar vi […]

Läs mer
Läs mer om Ett kvarts sekel av samverkan – nu tar vi avstamp för nästa 25 år
Ulrika Hasselgren