Preloader
Stäng sök
Stäng

Nyheter

Nyheter

2 oktober 2025

Från restprodukt till högvärdigt foder eller livsmedel – Dapibusets hållbara lösning 

Krinovas incubatorbolag Dapibuset utvecklar en teknologi som möjliggör att lokalproducera ett proteinrikt alternativ till soja. Med hjälp av avancerad fermentering kan lantbrukare och t ex bageri omvandla överskottsskördar och restprodukter till hållbart protein – direkt på sin egen gård eller fabrik. 

Läs mer
Läs mer om Från restprodukt till högvärdigt foder eller livsmedel – Dapibusets hållbara lösning 
Anna Barjuan grau, Lidia Garcia Pou och Micael Simonsson från Dapibuset, samt Massimiliano Pattara och Klara Lindström från Krinova.
2 oktober 2025

Att höja ribban för livsmedelsinnovation

Krinovas vd har ordet: Igår hörde jag någon säga att innovationshöjden i livsmedelssystemet är låg. Det fick i gång en riktigt bra diskussion – och visst finns det något i det. Mycket av det vi ser i branschen idag är inkrementella förbättringar: nya smaker, smartare förpackningar, lite effektivare processer. Viktigt, men sällan banbrytande. Just därför är utrymmet för verklig förnyelse så stort.

Läs mer
Läs mer om Att höja ribban för livsmedelsinnovation
Ulrika Hasselgren, vd Krinova
27 augusti 2025

Exalant och VivoProtect tar plats i Krinovas livsmedelsinkubator

Exalant och VivoProtect är nya bolag i Krinovas livsmedelsinkubator. Med fokus på hållbarhet och internationell tillväxt delar de ambitionen att bidra till en mer konkurrenskraftig och resurseffektiv livsmedelsbransch i Sverige. Krinovas livsmedelsinkubator ger startups tillgång till affärsutveckling, nätverk och testmiljöer för att kunna bygga upp en hållbar konkurrenskraftig affärsmodell och nå ut på marknaden.

Läs mer
Läs mer om Exalant och VivoProtect tar plats i Krinovas livsmedelsinkubator
Klara Lindström, business designer, Krinova och Elisabeth Uhlig, vd Vivo VivoProtect
26 augusti 2025

Hösten är här och tempot ökar – i omvärlden och hos oss

Företag möter idag en verklighet där förändringstakten är högre än någonsin. För att behålla konkurrenskraften räcker det inte att följa med, man måste ligga steget före. Det betyder en sak: öka innovationstakten. Genom vår roll som nationell livsmedelsinkubator och vårt nära arbete med det lokala näringslivet bidrar vi både till hållbara lösningar och starka affärsmodeller. Är du redo att växa? Vi är redo att ge dig möjligheterna.

Läs mer
Läs mer om Hösten är här och tempot ökar – i omvärlden och hos oss
Ulrika Hasselgren, vd Krinova
4 augusti 2025

Vill du bli en del av Krinovas team?

Just nu söker vi två nya kollegor, en business designer och en projektkoordinator, som vill vara med och driva innovation och hållbar utveckling. Ansök senast 18 augusti och bli en del av vår kreativa miljö där idéer och människor möts för att skapa framtidens lösningar.

Läs mer
Läs mer om Vill du bli en del av Krinovas team?
11 juni 2025

Tio år med Food Hack – för framtidens hållbara livsmedelssystem 

Det är lite drygt tio år sedan Krinova arrangerade innovationstävlingen Food Hack för första gången. Då, i september 2014, var det inte bara premiär för Krinova utan det var också ett av Europas första Food Hack. Att forma framtidens hållbara livsmedelsystem genomsyrar tävlingen och arrangemanget än i dag. Nu lämnar vi över tävlingen till Högskolan i Kristianstad.

Läs mer
Läs mer om Tio år med Food Hack – för framtidens hållbara livsmedelssystem 
OnlinePantry pitchar under Spot on Food, och vann även Food Hack 2024.
10 juni 2025

Sommarlunch, samverkan och solsken i regnet

Jag kommer precis från Krinovas årliga sommarlunch – en uppskattad tradition för våra företag, partners, ägare och vänner i nätverket. Planen var att samlas ute i solen, men regnet ville annat. Istället möttes vi på Torget mitt i huset, vårt gamla stridsvagnsgarage, som den här gången fick vara värd för sommarens lunch.

Läs mer
Läs mer om Sommarlunch, samverkan och solsken i regnet
Ulrika Hasselgren, vd Krinova
4 juni 2025

Fyra bolag gör framgångsrik exit från Krinovas livsmedelsinkubator

Foodtel, Re:Meat, Franka Drinks och Seatrients gör nu exit från Krinovas livsmedelsinkubator. De fyra bolagen har under sin tid i inkubatorn vässat sina affärsmodeller, tagit in kapital, knutit strategiska samarbeten och partnerskap samt tagit en position på marknaden. ”Bolagen som nu lämnar Krinovas inkubator är verkliga förebilder. De är tydliga exempel på hur dagens innovatörer växer till att bli framtidens entreprenörer.”

Läs mer
Läs mer om Fyra bolag gör framgångsrik exit från Krinovas livsmedelsinkubator
Foodtel, Re:Meat, Franka Drinks och Seatrients firar tillsammans med Klara och Max, business designers i Krinovas inkubator.
2 juni 2025

Franka – med en distinkt smak av framgång  

Vännerna trängs på trädäcket. Kvällssolen faller in och doften av syrén blandas med nyklippt gräs. Det skrattas runt charkbrickan och isen klirrar i immiga glas.  Det skånska dryckeshuset Franka Drinks har bokstavligen tagit plats mitt i den härliga känslan. Deras två alkoholfria aperitifer med en nordisk touch vann nyligen guld i världens största dryckestävling för alkoholfria drycker. Vägen dit började sommaren 2020 – och Krinova var de första de vände sig till.

Läs mer
Läs mer om Franka – med en distinkt smak av framgång  
Max från Krinova och Stephanie från Krinova håller i varsin Franka-produkt.
7 maj 2025

Sköna maj, välkommen!

Våren har präglats av fortsatt marknadsturbulens, med kraftiga nedgångar på världens börser efter att USA:s president Trump annonserat högre tullar än marknaden förväntat sig. Det blir tydligt hur snabbt förutsättningarna kan förändras, och hur avgörande det är att stå stadigt i tider av osäkerhet. På Krinova fokuserar vi på det vi faktiskt kan påverka. Vi vet att det osäkra omvärldsläget kommer att fortsätta påverka många företag. Våren har präglats av fortsatt…

Läs mer
Läs mer om Sköna maj, välkommen!
Ulrika Hasselgren
5 maj 2025

En hållbar lösning för livsmedelsindustrin

Krisen i äggindustrin har tydliggjort vikten av robusta och hållbara lösningar för livsmedelsproduktion. När traditionella leveranskedjor utsätts för påfrestningar, blir alternativa och mindre sårbara lösningar avgörande. Malmöbaserade Angry Camel, ett av bolagen i Krinovas inkubator, har tagit sig an utmaningen genom att utveckla ett innovativt alternativ till äggvita, baserat på kikärtor.

Läs mer
Läs mer om En hållbar lösning för livsmedelsindustrin
Grundarna av Angry Camel, Kotaiba Aal och Bakr Jahhan.
24 april 2025

Innovationspriset i Kristianstad går till Rosenqvists Food Technologies 

För sitt långsiktiga och innovativa arbete som stärker både Kristianstad och framtidens livsmedelssystem har Rosenqvists Food Technologies tilldelats Innovationspriset, som delas ut av Krinova Incubator & Science Park. Företaget har genom tekniska genombrott och hållbara lösningar blivit en globalt ledande aktör som bidrar till både lokal och internationell utveckling. 

Läs mer
Läs mer om Innovationspriset i Kristianstad går till Rosenqvists Food Technologies 
Stefan Björk från Rosenqvists Food Technologies. Niclas Persnil och Ulrika Hasselgren från Krinova.