Preloader
Stäng sök
Stäng

Nyheter

Nyheter

20 september 2023

Traditionell matkultur inspirerar projekt

Projekt Bascil har fokus på lokala matproducenters värdeerbjudande kopplat turism. I mitten av september, välkomnade den polska projektpartnern till studiebesök i ett av Polens största vindistrikt i staden Zielona Góra. Den polska vinregionen presenterade sitt intressanta värdeerbjudande med lokalt producerade viner och traditionell matkultur. Besöket blev ytterligare ett tillfälle för alla projektpartners att utbyta kunskaper och få inspiration för att utveckla erbjudanden i sina egna regioner. – Krinova presenterade en generisk business model som omarbetats till att fungera speciellt för […]

Läs mer
Läs mer om Traditionell matkultur inspirerar projekt
6 september 2023

Vattenveckan för utveckling och innovation

Vatten, både som resurs och som naturfenomen, är en av vår tids ödesfrågor. Hur ska vi få vattnet att räcka, få det att fördelas, få det att bli rättvist? Genom att plocka ner denna globala fråga lokalt, hoppas vi göra frågan konkret. Genom att samla företag, organisationer och myndigheter, hoppas vi att synergier uppstår som ger eko lokalt, nationellt och i förlängningen globalt. I oktober kommer därför Krinova Incubator & Science Park, LRF Skåne och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bjuda in till […]

Läs mer
Läs mer om Vattenveckan för utveckling och innovation
30 augusti 2023

Det oplanerade kan vara en innovativ kraft

En alldeles färsk avhandling från Jönköping University visar att chefer i hög utsträckning arbetar med oplanerade arbetsuppgifter och att de upplevde att de i för liten utsträckning hann med det som var planerat. Dock visar avhandlingen att de oplanerade arbetsuppgifterna är viktiga ur lärandesynpunkt och att företag behöver en mix av oplanerade och planerade arbetsuppgifter för att vara innovativa. Detta är speciellt intressant eftersom en förkrossande majoritet av läroböcker och managementliteratur har fokus på det rationella, planerade och strukturerade. Det […]

Läs mer
Läs mer om Det oplanerade kan vara en innovativ kraft
29 augusti 2023

Hurra – vi har en ny webbsida! 🎈

Känner du inte igen dig? Då är allt precis som det ska. I linje med att Krinova får nya fina lokaler har även webben fått sig en ny kostym! Vi har nämligen en ny webbsida med ett nytt utseende, förbättrad navigation och sökfunktion. Alla ska ha tillgänglighet att ta del av allt material på webben. Det ska vara lätt att hitta rätt! Du som besöker vår webb är viktig. Har du synpunkter tar vi emot all form av feedback. Varmt […]

Läs mer
Läs mer om Hurra – vi har en ny webbsida! 🎈
28 augusti 2023

Skogens mat

Vad finns i skogens skafferi och hur kan det utvecklas? Det är utgångspunkten i Skogens mat som Krinova driver, ett delprojekt inom projektet Skogens värden. Projektet beviljades nu i sommar och löper fram till oktober 2024. En av de första aktiviteterna i Skogens mat är det Food Jam som Krinova bjuder in till. Anmäl dig nedan och ta chansen att experimentera kring vad det finns för ätbart i skogen och hur kan vi ta vara på det på bästa sätt? […]

Läs mer
Läs mer om Skogens mat
24 augusti 2023

Klimatsmart samhällsutveckling

Stadsutvecklingsprojektet ”Klimatsmarta Näsby” har haft fokus på minskade koldioxidutsläpp från byggnationer och transporter. Utvecklingen av stadsdelen Näsby i Kristianstad har stått i centrum för projektet, men resultaten är tänkt att kunna användas i andra områden och städer, med Näsby och Kristianstad som förebild. Projektet har levererat en modell som visar hur en klimatsmart och hållbar stadsutveckling kan se ut. Modellen, som fått namnet Kristianstadnyckeln, är enkel, men projektet visar också att stadsutveckling med ett hållbarhetsperspektiv är en komplex fråga. Tanken […]

Läs mer
Läs mer om Klimatsmart samhällsutveckling
21 augusti 2023

Franka tar steget in på Systembolaget

Inkubatorbolaget Franka har inte bara breddat produktsortimentet i sommar. Första september släpper de sin alkoholfria Franka Nordic Aperitif på Systembolaget. Familjeföretaget Franka beskriver drycken som en exklusiv sällskapsdryck med en komplex och unik smakprofil, de bästa råvarorna och som är omsorgsfullt producerad i Skåne – dessutom är den är alkoholfri. – I första hand kommer du välja Franka för att den är god, i andra hand för att den är alkoholfri. Vårt mål är att göra alkoholfria dryckesalternativ som ger […]

Läs mer
Läs mer om Franka tar steget in på Systembolaget
18 augusti 2023

PRIMÄR – Utmaningsdriven innovation i primärproducentnära SME

Det är dags att summera utvecklingsprojektet Primär som Krinova drivit under drygt 1,5 år. Syftet med projektet har varit att bidra till ett ökat samarbete mellan aktörer i värdekedjan från jord till bord, inte minst förädlande företag och primärproduktionsledet och på så sätt accelerera en samhällsviktig omställning mot ett mer klimatneutralt livsmedelssystem. Hållbarhet, datadrivet jordbruk, energiförsörjning, cirkulära flöden är några av de intressanta teman deltagarna samlats kring. Över 400 deltagare har tagit del av de 7 träffar, 4 studieresor, Food […]

Läs mer
Läs mer om PRIMÄR – Utmaningsdriven innovation i primärproducentnära SME
14 juni 2023

Krinova stärker sin position inom hållbarhet och livsmedel

Krinova fortsätter sin satsning och förstärker teamet inom hållbarhets- och livsmedelsområdet. Agneta Påander, Johanna Gerberich och Brian Mårtensen, tre erfarna profiler inom sina respektive områden, kopplas nu till Krinovas verksamhet. – Det här är en del i vår långsiktiga strategi. Med denna satsning flyttar vi fram positionerna och blir ännu vassare inom vårt profilområde livsmedel och hållbarhet, säger Christian Nyhlén, VD för Krinova Incubator & Science Park. Agneta Påander har en spetskompetens inom affärsdrivet hållbarhetsarbete och har en lång karriär […]

Läs mer
Läs mer om Krinova stärker sin position inom hållbarhet och livsmedel
12 juni 2023

Vi lyckas – eller så lär vi oss

Den svenske forskaren Mats Tyrstrup, forskningsledare Leading Health Care på Handelshögskolan och grundare av Center of Governance har under många år ägnat sig åt att titta på de utmaningar som uppstår i vårt samhälle. Bland annat har han beskrivit utmaningar som uppstår när vi inte kan planera våra verksamheter som tidigare, när osäkerhet och komplexitet ökar. Detta innebär i stort att man som ledare måste växla mellan olika perspektiv som kräver olika typer av hantering. På kort sikt behöver vi […]

Läs mer
Läs mer om Vi lyckas – eller så lär vi oss
Christian Nyhlén
12 juni 2023

Fina fisken, helt baserad på växter  

–  Ingen livsmedelsproducent har lyckats skapa ett växtbaserat alternativ till fisk som också lever upp till våra krav på god smak. Vi såg att här fanns det ett hål på marknaden och det vill vi fylla, säger Ola Secher som är en av de två grundarna till Nothing Fishy, inkubatorbolaget som utvecklat och producerar ett veganskt fisksubstitut.  Bakom Nothing Fishy står kockarna Ola Secher och Jared Christensen. Ola har specialistkunskap inom molekylär matlagning och flera års erfarenhet från olika ledande befattningar […]

Läs mer
Läs mer om Fina fisken, helt baserad på växter  
Nothing Fishy burgare
11 juni 2023

Match making mellan Vermont och Skåne

Krinova har tillsammans med Windham Global Partners, ett oberoende affärsnätverk i Vermont, genomfört en första ”match making” mellan företag i Skåne och Vermont. Detta var en aktivitet inom ramen för det ”Letter of Intent” som tecknats mellan Krinova och Windham Global Partners.  Först ut från Skåne var Diego Vegas Skoglund, entreprenör, innovatör och ägare av Östersken i Kivik. Han driver en förvildad cidergård och erbjuder bl a provning av både torr cider samt vildmust. Diego brinner särskilt för bevarande och […]

Läs mer
Läs mer om Match making mellan Vermont och Skåne