Preloader
Stäng sök
Stäng
3 januari 2024

Cold and Dry

”När Krinova kom in i bilden förvandlades muren till en trappa”

Det räcker inte med en bra idé. Det vet Roger Gilistrand som har startat företaget Cold and Dry AB. Det behövs verktyg, stöd och nätverk för att kunna ge sin idé möjlighet att utvecklas och få potential att bli ett framgångsrikt företag.

Roger fick en idé som föddes redan för åtta år sedan. Exakt vad Rogers idé innebär är fortfarande lite hemligt, eftersom han är mitt uppe i processen med utveckling och konstruktion av sin uppfinning. Men det handlar om en teknik som kan spara energi i frysrum. 

– 2020 gjorde jag ett test i en livsmedelsbutik i Helsingborg med en stor och klumpig testmaskin, berättar Roger Gilistrand. Den gjorde att deras frysrum har kunnat hålla temperaturen mycket bättre och inte behövt avfrostas lika ofta. 

Det var alltså ett mycket lyckat försök som visade att idén hade potential. Men det hjälpte inte Roger Gilistrand att kunna ta nästa steg med sitt företag. 

– 2021 kändes det övermäktigt, berättar han. Det var så mycket jag inte kunde. Jag förstod vad jag behöver göra med maskinen, men det var allt annat jag behövde hjälp med. 

Roger Gilistrand kunde inte glömma den positiva feedbacken han fått från det första försöket och beslöt sig för att ge sin idé en sista chans genom att besöka en näringslivsmässa på Everöds flygplats 2022. Där mötte han representanter från Krinova.

– Jag hade inte så höga förväntningar på den dagen, kanske att jag skulle springa på något som kunde hjälpa mig framåt. 

Det blev bättre än han någonsin kunde tro.

Roger Gilistrand beskriver det som att vägen framåt för Cold and Dry blockerades av en hög mur som han inte visste hur han skulle ta sig över. När Krinova kom in i bilden förvandlades muren till en trappa.  

– Nu behövde jag inte ta mig över hela muren på en gång. Jag kunde jag dela upp vägen och ta ett steg i taget. 

De senaste 18 månaderna har Roger Gilistrand varit en del av både i Krinova START och sen Krinova INCUBATOR. Tack vare detta har han fått en verktygslåda med verktyg att använda för att kunna använda i sitt företagande. 

– De har hjälpt mig att matcha ihop med intressenter, de har varit bollplank och gett mig tips och råd, säger Roger Gilistrand. Det är fantastiskt att känna stödet och att någon tror på ens idé.

Massimiliano ”Max” Pattara är den business designer som Roger Gilistrand samarbetar med på Krinova. Max poängterar att det inte är han och hans kollegor som gör arbetet för företagarna, utan det är entreprenörerna som gör det. 

– Roger har gjort ett fantastiskt arbete och han har visat att han har de egenskaper som behövs för en framgångsrik entreprenör, säger Max Pattara. Han lyssnar och samtidigt är han både envis och flexibel. 

Via Krinova har Roger också kunnat få hjälp från en annan inkubator: Ideon i Lund. På Ideon finns det tekniska kunnande som behövdes för att kunna ta fram en prototyp för Rogers maskin.

– Krinova har stor erfarenhet och kunskap inom livsmedelsområdet, men att bygga en apparat med allt vad det innebär är inte Krinovas område. Det är däremot Ideons, som bidragit med sin tekniska expertis och kontakter inom området

Nästa steg för Cold and Dry är att ta fram en försöksprototyp som ska vara en modell för en skalbar prototyp. Det är mycket arbete kvar innan produkten kan finnas till försäljning. Trots det är Roger Gilistrand nöjd. 

– När du frågar folk som ligger inför döden vad de ångrat är det ofta vad de inte gjorde snarare än vad de gjorde. Jag hade ångrat mig om jag inte vågat satsa och testa den här idén.