Preloader
Stäng sök
Stäng
26 maj 2021

Systrarna brygger kombucha i Torsebro

Systrarna Amanda och Adela Johansson bodde i USA och studerade när pandemin slog till och allt stängdes ner. De bestämde sig för att flytta hem till Torsebro utanför Kristianstad tills det blåst över. För att ha något att göra så började de brygga kombucha och snabbt hade företaget Torsebrew Kombucha tagit fart.

Kombucha är en fermenterad dryck gjord på te med olika smaksättningar. Amanda och Adela drack mycket kombucha i USA där den är väldigt vanlig och finns överallt, men hittade ingen de gillade när de flyttade hem. De började testa sig fram och har nu hittat ett recept de är väldigt nöjda med.

– Jag har alltid drömt om att starta företag. Tänkte kanske aldrig att det skulle bli kombucha men jag tror att det finns möjligheter i allt och det gäller bara att se dem. Jag hade inte velat göra något annat just nu. Vi gör det tillsammans och det är roligt. Det hade inte varit lika kul att göra det själv, säger Amanda.

Idag producerar företaget tusen flaskor på en månad. Amanda och Adela vill och kan dubbla sin produktion för att kunna ha flaskor i lager och erbjuda snabbare leveranstider. Just nu tar allt tar slut direkt när de producerar.

Adela och Amandas fokus när det kommer till smaksättning är att så mycket som möjligt ska vara svenskt och att de vill plocka råvaran själva. De är medvetna om att det tar tid, men tycker att det är värt det. De sätter stor vikt vid hantverket och att det ska vara äkta och genuint . Något som även kunderna uppskattar.

– Det är så roligt att komma ut på Reko-ringar och träffa kunder. Det är många som återkommer och vill köpa våra produkter igen. Just nu finns vi på Reko-ringen i Kristianstad, Östra Göinge, Karlshamn och Älmhult. Vi är också så glada för att exempelvis Bondens Skafferi, Ratckegården, Bjärhus gårdsbutik och Wanås har tagit in våra produkter, säger Amanda.

Spira öppnade vägen till Krinova

Deras bank tipsade om projektet Spira och möjligheten att få stöd av Krinova. Under några månaders tid har de fått vägledning av Krinovas business designers och är väldigt nöjda med den hjälpen.

 

Vi litar på deras råd och de kommer alltid med bra tips. De känns genuint intresserade och har utmanat och pushat oss framåt. Vi hade ingen erfarenhet av att driva företag så det har varit ett väldigt bra stöd, säger Adela.

 

Amanda och Adela avslutar med varsitt tips till andra startups:

  • Det är viktigt med mål – både långsiktiga och kortsiktiga.
  • Gör planer – då är ni beredda för nästa steg och redo att växla upp. 

Vill du veta mer? Spana in deras Instagram och Facebook!