Skogens mat – Ett projekt som skapat synergi och utveckling på landsbygden
Hur kan skogens resurser bli en central del i hållbar matproduktion och landsbygdsutveckling? Det var frågan som projektet Skogens mat tog sig an med syftet att skapa fler arbetstillfällen på landsbygden och utveckla nya, innovativa affärsmodeller för småskaliga gårdar. Resultatet blev en inspirerande resa fylld av samarbeten, kreativitet och nya insikter.
Projektet som löpte under två år samlade sju producenter i Skåne och utgick från skogens outnyttjade potential som matresurs. Genom workshops, coaching och olika event som Krinova ledde fördes deltagarna samman för att dela erfarenheter och utveckla möjligheter i verksamheterna. Totalt skapades 17 arbetstillfällen och några av deltagarna kunde övergå till att satsa helt på sin verksamhet och avsluta tidigare anställningar.
Innovativa lösningar och resiliens
Flera av deltagarna har tagit stora kliv i sin utveckling med hjälp av stödet från Krinova. Asmoarp har utvecklat innovativa produkter som granskottssirap och arbetar nu vidare med sin affärsidé tillsammans med Krinova. Brian Mårtensen, business designer på Krinova, har varit drivande i projektet och med hjälp av sin långa erfarenhet som kock och företagare kunnat bidra både med kunskap och ett brett kontaktnät.
“De här gårdarna sitter på fantastiska resurser som ibland kräver speciella lösningar. Ett exempel är Görbo Gård, som föder upp nöt och lamm. Naturbeteskött är mer hållbart och även eftertraktat, men gården hade svårt att få bra ersättning. Tillsammans har vi nu arbetat fram en lösning som höjt lönsamheten med cirka 40 procent“, berättar Brian Mårtensen.
Projektet handlar dock inte bara om att skapa ekonomisk tillväxt, utan även om att stärka resiliensen och landets självförsörjning. Genom projektet har företagen fått nya verktyg för att tänka långsiktigt och samverka med varandra. Bland annat har de tagit fram krisplaner och lösningar för att dela på maskiner, verktyg och på andra sätt hjälpa varandra.
Värdefulla samarbeten
En av de största framgångarna med projektet var just den synergi som skapades mellan gårdarna. De små korna från Gunnarps Dexter kunde beta sly på ömtåliga skogsmarker hos Asmoarp, som annars krävde röjning, vilket sparade resurser och skapade en naturlig kretsloppslösning. Arvalla erbjöd bland annat Angelicas Gård att förodla deras grönsaker i sin högteknologiska anläggning och fick samtidigt del av deras kunskap om jordförbättring. Apikultur Syd kunde ställa sina bikupor hos Asmoarp, Görbo Gård och Filkesboda Gård, och genom sin affärsidé erbjuda dem att sälja honung från de egna markerna i sina gårdsbutiker, utan allt det merjobb som en egen honungsproduktion innebar.
“En av de största utmaningarna för deltagarna är att marginalerna för både tid och resurser är små. Därför har vi suttit ner och prioriterat och räknat på vad som är lönsamt och vad som tar för mycket tid i verksamheten. Därför är samarbetena mellan gårdarna så viktiga. Man hjälper varandra samtidigt som man skapar värden för båda parter“, berättar Brian Mårtensen.
Ett arv att bygga vidare på
Även om projektet nu är avslutat lever resultatet vidare. Flera av deltagarna kommer att fortsätta inom Krinovas program och fortsätta få stöttning. Målet är även att affärsmodellen som tagits fram i projektet ska kunna användas av fler matproducenter på landsbygden.
Vill du läsa mer om projektet? Läs gärna de två artiklarna om Görbo Gård och Apikultur Syd i Länsstyrelsen Skånes tidning Smart Landsbygd, s. 3-6 (PDF).
Om projektet:
Skogens mat är ett delprojekt inom Skogens värden. Skogens värden är ett samarbetsprojekt för att skapa nya jobb på landsbygden samt att tillvarata den skånska skogens utvecklingspotential inom områdena träförädling, skogens mat och turism. Här finns mer information om projektet.
Projektets deltagare:
Angelikas Gård, Apikultur Syd, Arvalla AB, Asmoarp Natur, Filkesboda Gård, Gunnars Dexter och Görbo Gård.
Projektägare:
Länsstyrelsen Skåne
Partners:
Krinova Incubator & Science Park
Visit Skåne
Länsstyrelsen Skåne
Skogsstyrelsen