Preloader
Stäng sök
Stäng
29 april 2022

Digital och fysisk infrastruktur för mathantverkare och primärproducenter

En skattkarta för dem som vill äta mer lokala råvaror och en försäljningskanal för dem som vill sälja. Så beskriver inkubatorbolaget Planet Zero den app som blev starten för bolaget.
– Vi vill bidra till att göra Sverige mer självförsörjande på mat, förklarar Tina Falck, vice VD och medgrundare av Planet Zero.
Genom att bygga en infrastruktur som är både digital och fysisk för svenska mathantverkare och småskaliga primärproducenter har de tagit ett första steg.

Konsumenternas intresse för lokalproducerat ökar. Appen föddes ur tanken att matcha en ökad efterfrågan och samtidigt göra det lättare för producenter att nå ut till kunder.
– Det är kostnadsfritt att lägga upp annons. När produkterna är slut försvinner annonsen automatiskt. Appen har blivit populär hos producenter då den är ett digitalt verktyg och stöd med integrerad betallösning och tydliga överblickar av vad som är sålt och till vem, förklarar Camilla Wallin, VD och den andra av de två grundarna.

Allt eftersom idéerna och efterfrågan från producenterna växt har Planet Zeros tjänster breddats. I samverkan med producenter har ett koncept, Meet Up, tagits fram. Meet Ups är likt REKO- rings utlämningar en plats för producenter att möta konsumenter, men där bokningar och hantering av betalningar sker direkt i appen i stället för i långa Facebooktrådar.
– Appen går även att använda på just REKO-ringar eller matmarknader utanför Planet Zeros regi. Vi har den tekniska lösningen klar och i bruk. Genom att producenterna kan lägga ut sina varor i förväg och konsumenterna bokar i samma plattform så sparar våra producenter tid i form av administration och får även ett underlag för packning av varor, förklarar Camilla.

Att stå på REKO-ring eller Meet Up kan vara tidskrävande samtidigt som det ger ett unikt tillfälle för möte mellan producent och konsument. Ett komplement till och en förlängning som föddes ur Meet Up och som också utvecklades i dialog med producenter och konsumenter, är Planet Zero Pick Up. Pick Up är ett upphämtningsställe av samlade lokala produkter och som placeras i centrala miljöer. Konsumenten genomför köp i appen som vanligt och hämtar sin vara i Pick Up, som idag är ett obemannat låst kylskåp som öppnas med hjälp av bank id.
– Våra Pick Ups är verkligen ett bra skyltfönster för våra svenska mathantverkare. Vår första Pick Up står i ett köpcentrum i anslutning till där vi haft flera Meet Ups med samma producenter. Flera fastighetsägare, men även dagligvaruhandeln, har visat intresse så fler Pick Ups är på gång, berättar Tina.

Planet Zero

Tina och Camilla kommer just från ett informationsmöte där kommun, fastighetsägare, dagligvaruhandeln och lokala producenter fanns på plats för att höra om de möjligheter Planet Zero erbjuder och hur de kan samverka tillsammans för att bidra till en beteendeförändring.
– Vi vill med vår tekniska lösning nu docka in i befintlig infrastruktur och tillgängliggöra produkter. Vi vill vara en koordinator som underlättar för småskaliga producenter. Det finns ett sug efter det vi erbjuder och vi har intressanta aktörer som vill vara med på resan så nu är det dags att skala upp, summerar Camilla.

PlanetZero.app finns på Instagram och appen kan laddas ner från App store eller Google play.