Preloader
Stäng sök
Stäng
19 november 2021

Dags att laga brax

Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad och Krinova Incubator & Science Park startade projektet ”Dags för brax” under 2020 med finansiering från Stiftelsen Ruth. Projektets syfte var att utforska braxen som proteinkälla, inspirera till förädling och undersöka möjligheterna för braxen att få tillbaka sin status som matfisk.

Idag anses braxen vara en skräpfisk i Sverige. En bifångst som man som fiskare oftast slänger tillbaka i vattnet. Men så har det inte alltid varit, både utifrån ett historiskt och globalt perspektiv. Det fiske som idag görs av braxen består till största delen av reduktionsfiske. Den fisken hamnar i biogasanläggningar utan att passera matbordet. En idé väcktes om att undersöka om braxen skulle kunna göra come back på matbordet.

Och det kan den verkligen! Projektet har resulterat i bättre kunskap kring braxens sensoriska karaktär, metoder för tillagning i form utav recept framtagna av gastronomistudenter från HKR och kockar ifrån närområdet. Tre av de recepten finns nu i en liten bok. Smaklig måltid!

____________________________________

Boken finns ännu bara digitalt men kommer att tryckas.
Är du intresserad av att få ett exemplar? Kontakta Elin Hansson.