Preloader
Stäng sök
Stäng
24 september 2024

Med företagens behov och utmaningar i centrum 

Sverige är ett fantastiskt land att innovera i åtminstone om man får tro internationella mätningar där vi placerar oss i topp. Inte lika bra när innovation i livsmedelskedjan bedöms. Här ligger vi närmare medel.  

Hur kan det komma sig kan man fråga, speciellt när vi har en sån rik mylla att ösa ur, både när det gäller startup företag och kreativa småföretag i kedjan från jord till jord. Det finns naturligtvis inte en förklaring och inte en lösning. Men efter att ha arbetat med utveckling och innovationsstöd till SMF företag i nämnda livsmedelskedja i snart två decennier ser vi på Krinova att det finns mycket att göra på många plan.  

Så, trots att sommaren dröjer sig kvar har hösten startat med raketfart på Krinova. Vi var alla snabbt ur startgroparna efter semestern och inte minst inom livsmedelsområdet har strävsamt arbete gett resultat.  

Först och främst har projektet NILLA dragit igång. Krinova driver detta tillsammans med Innovatum och SISP med stöd från Tillväxtverket, Region Skåne och Region Västra Götaland.  Projektet kommer att involvera alla Sveriges sex inkubatorer och science parks med livsmedel som profilområde. Syftet för projektet är att utveckla en modell som ökar tillgängligheten och optimerar innovationsstödet för företag i Skåne och västra Götaland och inte minst nationellt.  

Krinova tar också lead på bildandet av ett Livsmedelsforum inom branchorganisationen SISP. Fördelen med ett forum är att vi som arbetar direkt med innovationsstöd till företag får en direktkanal för påverkansarbete och som remissinstans i livsmedelsfrågor.   

Förutom detta och daglig verksamhet som erbjuder stöd till startbolag och växande livsmedelsföretag i kedjan från jord till jord pågår ett antal andra parallella projekt för att utveckla branschen och företagen.  

Krinova har även, tillsammans med bl.a. Food & Biocluster i Danmark, JAMK University of applied Science i Finland och Agritech Nordic i Norge, inlett ett samarbete med visionen att skapa ett för företagen i större utsträckning nordiskt gemensamt ekosystem. Första utmaningen vi jobbar med är att attrahera globalt riskkapital genom att öka den internordiska kritiska massan av investeringsmöjliga startbolag tillsammans.    

Krinova har i dessa sammanhang en självklart nationell position.  

Varför? För att KRINOVA sedan decennier medvetet och enträget byggt upp en verksamhet som innovationsstödjare som sätter företagens behov och utmaningar i centrum. Vi har sedan lång tid haft ägare som stöttat oss i våra ambitioner. Vi har verkat i en region som sett värdet av det vi gör.  

En manifestation av vad Skåne, Kristianstad och inte minst Krinova står för ses på Spot on Food 1-3 oktober ett, förhoppningsvis, återkommande event med relevans långt utanför organisation, kommun och regiongränser. Jag hoppas att vi ses där! 

Hannes van Lunteren
Ansvarig Krinova Livsmedel