Preloader
Stäng sök
Stäng

Dags för brax

Dags för brax

Signaturbild för Dags för brax

Dags för brax

Dags för brax

Beståndet av braxen växer och leder till grumligare vatten och minskad biologisk mångfald. Sedan ett år tillbaka har Kristianstads Vattenrike arbetat i ett reduktionsfiskeprojekt där målet är att få klarare vatten i Råbelövssjön och Oppmannasjön. Sammanlagt ska närmare 400 ton fisk fiskas upp där och planen har tidigare varit att all fisk ska gå till biogas.  

Med projektet Dags för Brax vill Krinova tillsammans med Kristianstads Vattenrike och Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad utforska braxen som proteinkälla och istället använda fisken som kommer reduktionsfiskas till att stärka kunskapen om braxen som potentiell matfisk. Med samarbeten inom restaurangstreet food, storkök,  fiskare och andra aktörer hoppas projektet nå målet om att förädla braxens lokala och miljövänliga värdenfinna tillagningsmetoder, nya smaker och knyta ihop Braxkedjan från reduktionsfiske till matbord.  

Projektet kommer att bestå av bland annat tre aktiviteter- ett sensoriskt test, ett Food Jam (innovativ matlagnings workshop) och ett Meet up där vi kunskapsdelar och diskuterar projektets resultat och vägen framåt för braxen som proteinkälla.