Preloader
Stäng sök
Stäng
19 februari 2024

Vegitific

”Forskarna som tar sina resultat från labbet till en färdig produkt”

Forskningen som bedrivs på svenska universitet och högskolor generar många idéer, men det är inte alltid det finns möjlighet att förverkliga dem. Vegitific är grundat av forskare som följer sina resultat från labbet till en färdig produkt. Här får forskning och produktutveckling blomstra tillsammans.

– Vi vet hur ämnena vi forskar på fungerar och på det här sättet kan vi få fler att direkt få nytta av våra forskningsresultat. Vi har dessutom redan tagit fram en testprototyp till studierna, så varför inte omvandla den till en riktig produkt?, säger Michaela Sundqvist, VD på Vegitific.

Vegitific har tidigare använt sig av grundarnas forskning för att ta fram en nitratrik dryck som har positiva effekter på prestationen hos idrottare. Den nya produkten ”Broccoli Sprout” är en dryck skapad av broccoligroddar, sprängfyllda med nyttiga glukosinolater. Dessa visade sig ge hårt tränande idrottare mindre mjölksyra, förbättrad prestationsförmåga och mindre oxidativ stress.

Resultaten i forskningsstudien, som leddes av en av Vegitifics grundare, Filip Larsen, publicerades i en vetenskaplig tidskrift i september.

Den starka kopplingen till forskningen gör det också enklare att göra justeringar av produkten när det kommer nya forskningsrön. I den första studien ingick mycket vältränade personer, men det visar sig i en ny studie att den fungerar även för motionärer.

– Nya resultat visar att det kan ge effekt att dricka den tre timmar innan ett träningspass och även i lägre doser än vi testade först, säger Michaela Sundqvist.

Groddarna som användes under forskningsprojektet odlades på Munkagrodden i Munka-Ljungby och testdrycken skapades på Balsgård Foodtech strax norr om Kristianstad.

Det var samarbetet med Balsgård som ledde Vegitific – som är ett Stockholmsbaserat företag – att få kontakt med Krinova. Det gjorde sedan att de fick plats på inkubatorprogrammet 2022.

– Krinovas inkubator riktar sig mot mat- och livsmedelsföretag i hela Sverige, säger Jens Almqvist, business designer på Krinova. Vi har en öppen ansökan samt en antagningsprocess där företag med hög innovationshöjd och fokus på hållbarhet premieras.

Tack vare Krinovas upparbetade kontakter var det möjligt för Vegitific att göra en andra prototyp av ”Broccoli Sprout” på Tetra Pak i Lund. Det har varit ett stort steg på vägen mot en lansering av produkten.

– Förpackningen som vi har på vår webbsida hade jag en bild på i en presentation för ett år sedan. Och nu finns den i verkligheten!

Krinova har inte bara erbjudit Vegitific stöd i form av kontakter med samarbetspartners och stöd för branding- och PR-strategier. Michaela Sundqvist understryker hur viktigt det varit för Vegitific att få stöd utifrån av någon som ser till företagets helhet.

– Vi arbetar fortfarande främst som forskare och Krinova har varit ett stort stöd för att kunna täcka upp andra delar av företagandet och ge viktiga råd för att komma framåt, säger hon.

– Forskningen tar så mycket tid så det är extra viktigt att ha stöd och pepp från någon som har koll på var vi är nu, fortsätter hon.

I slutet av november fick Vegitific även åka till teknologi- och uppstartsevenemanget Slush i Helsingfors tillsammans med Krinova.

– Det var otroligt givande att prata med andra företag och höra om deras resa, säger Michaela Sundqvist.