Preloader
Stäng sök
Stäng
25 september 2023

Restauranger som motor i omställningen till ett sundare matsystem

Nu är det dags att nominera idéer till Circular Gastronomy Challenge 2023. Alla som är verksamma inom Sveriges restaurangbransch är välkomna att skicka in förslag på initiativ som kan snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi. Tre av förslagen premieras med coachning av experter, särskilt utvalda för respektive projekt. Bakom det hela står det nya bolaget Circular Gastronomy med samarbetspartners. Vinnarna presenteras vid en prisceremoni den 4 december i år.

–  I restaurangbranschen finns en enorm kreativitet och handlingskraft. Men människorna bakom får sällan det stöd de behöver, trots att deras idéer kan leda omställningen till ett sundare matsystem. Vi vill hjälpa till att få dessa goda idéer förverkligade, säger Per Styregård, medgrundare av Circular Gastronomy och juryns ordförande.

Alla som arbetar inom restaurang, bar, bageri och café i Sverige är välkomna att söka. Idéerna tas emot i de tre kategorierna Innovation, Helhetsgrepp och Gästupplevelse.

För att idén ska premieras måste den:

• bidra till att resurser tas tillvara på ett bättre sätt.

• kunna växa i storlek.

• kunna bli lönsam.

• göra konkret, mätbar nytta.

• ha potential att spridas och på så sätt påverka fler restauranger och andra delar av matsystemet.

Nomineringsperioden pågår till den 10 oktober och vem som helst kan nominera vem som helst.Idéer och förslag skickas till .

Juryn består av initierade hållbarhetsexperter och kockar:

  • Per Styregård juryns ordförande, medgrundare av Circular Gastronomy, skribent på DI Weekend och ICON
  • Ulrika Brydling verksamhetschef Eldrimner, kock och hållbarhetsexpert
  • Sofia B Olsson kock och krögare Restaurang Vrå, Årets Hållbara Innovatör 2018
  • Johan Gottberg Årets hållbara kock 2014, grundare av Restauranglabbet, K märkt och konsult
  • Ingela Wickman Bois rådgivare strategi cirkulär affärsutveckling och innovation, Exeter Executive Business School och Ellen MacArthur Foundation
  • Anna Henning Moberg verksamhetschef på Torsåker gård, Axfoundations utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel
  • Jens Thulin nötköttsbonde på Vismarlövsgården och medgrundare av Mylla Mat
  • Rebecka Milestad docent och forskare vid KTH, vice föreståndare för forskningscentret KTH FOOD
  • Elvira Molin projektledare och forskare vid svenska miljöinstitutet IVL

Juryn har även tillgång till ett Advisory Board med rådgivning från andra experter inom cirkulär ekonomi, hållbar utveckling och andra områden, allt beroende på idéernas karaktär. Hannes van Lunteren, Ansvarig KrinovaFood är en av medlemmarna i Advisory Board.