Preloader
Stäng sök
Stäng
Nothing Fishy burgare
12 juni 2023

Fina fisken, helt baserad på växter  

  Ingen livsmedelsproducent har lyckats skapa ett växtbaserat alternativ till fisk som också lever upp till våra krav på god smak. Vi såg att här fanns det ett hål på marknaden och det vill vi fylla, säger Ola Secher som är en av de två grundarna till Nothing Fishy, inkubatorbolaget som utvecklat och producerar ett veganskt fisksubstitut. 

Ola och Jared
Grundarna till Nothing Fishy Ola Secher och Jared Christensen.

Bakom Nothing Fishy står kockarna Ola Secher och Jared Christensen. Ola har specialistkunskap inom molekylär matlagning och flera års erfarenhet från olika ledande befattningar inom food service och detaljhandeln. Jared har tidigare drivit bolaget Ekko Gourmet.

I mars 2021 började de experimentera hemma i sina kök i Vadensjö utanför Landskrona respektive Malmö, för att få fram ett bra veganskt alternativ till fisk. Efter många timmar i köken så fick de i konsumenttester ett kvitto på att arbetet varit framgångsrikt. Familjer och barn i åldrarna 4-12 år som valts ut för att testa produkterna gav tummen upp. 

– Vi har testat vår ”fisk” på barn i första hand, eftersom de är en viktig målgrupp men också för att de är mest kritiska och ger ärliga svar. Från många barn har vi fått höra att detta är den bästa fisk de någonsin ätit, det är ett gott betyg, säger Ola med ett leende.

Bara några månader efter det första experimenterandet hemma i köken var Ola och Jared redo att starta produktionen. I Simrishamn hittade de en bra samarbetspartner för att sätta i gång. 

– Det är en utmaning att gå från 150 g till 200 kg testkörning. Allt måste bli rätt; hastighet, temperatur och tid. : Ett gram fel kan göra skillnaden mellan perfekta nuggets och mannagrynsgröt, förklarar Ola.

Men allt har gått enligt plan. I Simrishamn tillverkar de nu nuggets, burgare och filéer.

Smak och konsistens

Smak, textur och näringsinnehåll har varit centralt i produktutvecklingen. Basen i produkterna är vetestärkelse, alger, vatten och rapsolja. De innehåller också en fullvärdig omega 3-olja från alger och är berikad med vitaminer som B12, selen, och järn.

– Näringsmässigt så har produkterna 1,6 ggr högre Omega-3 innehåll än motsvarande vit fisk, berättar Ola.

För drygt 1,5 år sedan lanserade Nothing Fishy sina produkter inom food service. I dag serveras den på restauranger men också skolor.

Nu är Nothing Fishy redo för nästa steg. De siktar på lansering i dagligvaruhandeln efter sommaren. Under våren har de tagit in två investerare som förutom kapital också bidrar med erfarenhet och nätverk. Med ett tillskott av kapital står de redo att kunna börja bygga en säljorganisation och satsa ytterligare på marknadsföring. 

– Jag känner sig övertygad om att den veganska fisken kommer att bli en storsäljare, särskilt till barnfamiljer, säger Ola.