Småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker – redan i sommar?
1 juni träder troligen lagen om småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker i kraft. Gårdsförsäljning öppnar för helt nya affärsmöjligheter, men det finns fortfarande många frågor kring hur regler och tillämpning kommer att se ut. Därför välkomnade Krinova, inom ramen för projekt Bascil, dryckesproducenter i Skåne till ett inledande möte.
Intresset var stort när drygt 30 entusiastiska deltagare samlades på Krinova förra veckan.
– Det finns väldigt många duktiga småskaliga dryckesproducenter här i Skåne, och det märks att gårdsförsäljning är något som verkligen engagerar. Möjligheten att lägga till eller utveckla ett besöks-/eventben kopplat till sin produktion ger oanade möjligheter till ökade intäkter, ekonomisk hållbarhet och samarbeten, säger Hannes van Lunteren ansvarig för KrinovaFood.
Niklas Fjellström, projektledare Krinova, berättade om projekt Bascil, som nu i slutfasen arbetar aktivt för att bygga nätverk och destinationer för att marknadsföra lokala och regionala kulinariska turismtjänster.
Eftersom kunskapshöjande aktiviteter kommer vara ett av kraven vid gårdsförsäljning, delade Niklas även med sig av inspirerande exempel på aktiviteter från bland annat ”wine-trail” i Estland.
– Samarbete är en otrolig potential för alla dryckesproducenter i Skåne. Vi kan inte göra något åt regelverket, utan får hitta former för att kunna sälja produkter på bästa sätt. Det är möjligheten att skapa mervärden för besökaren som är den stora vinningen med det nya lagförslaget, inte själva försäljningen i mängd, menar Niklas.
En av deltagarna, Håkan Hansson på Hällåkra vingård, som odlat vin i Skåne sedan 2003 har redan en inarbetad besöksverksamhet.
– Mycket är fortfarande oklart kring det kommande regelverket och det kan bli en del blindskär att upptäcka på vägen. Jag har svårt att tro att alla detaljer är på plats 1 juni; mer realistisk är att det blir till hösten, säger Håkan.
Även kommunens alkoholhandläggare väntar på riktlinjer. Mari Lilja, är tillståndsinspektör Osby kommun och kommer handlägga tillstånd för gårdsförsäljning.
– Gårdsförsäljning av alkohol är nytt för oss alla, och det kommer krävas lite tid innan detaljer och regler är på plats. Alla är så klart ivriga att komma igång. Jag är positiv, och med lite ömsesidig respekt är jag övertygad att detta kommer bli bra, säger Mari.
I slutet av april väntas riksdagen fatta beslut om gårdsförsäljning, och Folkhälsomyndigheten arbetar med att utforma riktlinjer för genomförandet. Regeringens nya förslag syftar till att förbättra förutsättningarna för lokal besöksnäring, och även om många frågor återstår går inte att ta miste på den optimism som råder bland de skånska dryckesproducenterna.
– Framtiden, möjligheten och potentialen finns verkligen. Det finns cirka 80 dryckesproducenter i Skåne och tillsammans har man ett attraktivt och starkt erbjudande, avslutar Niklas.

Dryckesproducenter från stora delar av Skåne samlades på Krinova för att tillsammans diskutera hur man genom samverkan kan hitta nya möjligheter tillsammans, om det nya lagförslaget träder i kraft.