Preloader
Stäng sök
Stäng
31 augusti 2022

Sustainable Food Waste ska minska matsvinnet

Med en app som mäter temperaturavvikelser ska inkubatorbolaget Sustainable Food Waste förhindra att mat slängs på felaktiga grunder.

Det globala matsvinnet som orsakas av temperaturavvikelser i kyl- och fryskedjan handlar om stora volymer. Enligt flera rapporter (bland annat av FAO) uppgår det till två procent av det totala globala matsvinnet. Detta kanske inte låter som en stor mängd, men det motsvarar ungefär 30 miljoner ton livsmedel årligen. Bara i Sverige slängs ca 5000 ton livsmedel varje år på grund av temperaturavvikelser.

Bakom Sustainable Food Waste står Nazih Hazime och Jacob Petersson, som i juni i år båda tog civilekonomexamen. Lagom till examen så stängde de sin första investeringsrunda på 3,4 miljoner kronor, vilket gör att de nu kan satsa fullt ut och ta företaget till nästa nivå. I juni vann bolaget också tävlingen Food Waste Challenge 2022. Ett pris som gav såväl uppmärksamhet som ära, samt också en prispeng på kontot.

Bredd i kompetens
Redan under sommarjobb i gymnasiet fick Nazih och Jacob upp ögonen för de stora volymer kylda och frysta livsmedel som kasseras på grund av temperaturavvikelser under transport och lagring.
– Det kan bli långdragna reklamationstvister, onödiga retursändningar som äter tid, vilket i sin tur leder till att livsmedel behöver kasseras, berättar Jacob.

Denna insikt i kombination med Nazihs och Jacobs intresse för entreprenörskap blev starten till Sustainable Food Waste. Utvecklingsarbetet av appen har pågått under 1,5 år. Under tiden har det också kommit in ytterligare delägare. I dagsläget är sju personer aktiva i bolaget, varav en är en forskare inom livsmedel, en förpackningsingenjör och en utvecklare.

Stort intresse
Appen som utvecklats mäter temperatur, tid och baserat på vilken produkt det rör sig om räknar appen med hjälp av algoritmer ut hur produkten påverkats av temperaturavvikelsen.
Olika produkter har olika tolerans för temperaturavvikelser. Sustainable Food Waste bygger, som en del i utvecklingsarbetet, en databas med mikrobiologiska beräkningsmodeller och algoritmer för olika livsmedel.

– Vi börjar med de produkter där temperatur har störst påverkan på hållbarheten och som samtidigt har ett högt varuvärde, förklarar Jacob.

Intresset för appen har varit stort från livsmedelsbranschen, men också aktörer i kedjan som transportbolag och försäkringsbolag. I höst kommer bolaget att göra ett antal större pilot cases tillsammans med transportörer.

– Jag är tacksam över att sitta här och kommit till den punkt där vi är i dag. Att jobba och utveckla nära marknaden och kunderna är viktigt, det är en komplex kedja det handlar om, konstaterar Jacob.

Sustainable Food Waste