Innovativ ortopedisk lösning gav guld i Paralympics
När det blev strejk på fiskfabriken hemma på Island fick Anton Johannesson hitta på något annat för att försörja sig. Han började jobba hos sin svåger som var ortopedskomakare och på den vägen är det. 43 år senare är Anton med och driver utvecklingen framåt inom ortopediska hjälpmedel och lösningar.
Anton jobbar idag för det internationella isländska bolaget Össur HF, med 4000 anställda. I år firar Össur 50 år och har sin kompetens inom utveckling, produktion och försäljning av ortopediska hjälpmedel och lösningar. De har sitt svenska huvudkontor i Stockholm men Anton har valt att vara hyresgäst hos Krinova eftersom han bor i Kristianstad. För Anton är det möjligheten att vara med och driva utvecklingen framåt, jobba forskningsbaserat, med tillverkning och allt där emellan som gör jobbet extra intressant.
Han har varit med och utvecklat en process för att korta rehabilitering efter amputation från 120 till 40 dagar och det är en modell som idag används av branschen i Sverige. Av de som amputeras i Sverige är ungefär 98 % kärlsjuka äldre som har varit sjuka länge. Med hjälp av en ny teknik som Anton har varit med att utveckla tillverkas en ny protes med fokus på individuell funktion på bara några timmar i stället för flera veckor.
– Tekniken heter Direct Socket vilket innebär att protesen tillverkas direkt på stumpen och där patienten är delaktigt i processen. Tillverkningen sker fyra till sex veckor efter amputation och patienten kan då ta sina första steg med protes i en barr efteråt. De tror inte att de kan gå, sen tar de något steg och det är som att starta en motor så är de i gång, säger Anton Johannesson.
Att göra skillnad är en drivkraft
I många andra länder där Össur HF verkar är inställningen till hjälpmedel annorlunda än i Sverige. I Sydafrika jobbar Anton med en förening som heter Jumping Kids. Där får barnen fjädrande proteser som ger de helt andra möjligheter till ett aktivt liv. Anton berättar att många av dessa barn han möter som är amputerade utvecklar ett enormt självförtroende och många av dem ser inte handikappet som ett hinder. Bland dem finns atleten Ntando Mahlangu som Anton har nära relation med och som tog guld i längdhopp och på 200 meter i Paralympics i Japan i somras.
– Att kunna ge yngre möjligheter att aktivt hålla på med idrott och få samma möjligheter som andra barn till rörelse borde vara en självklarhet. Oavsett om det är ett barn eller äldre som får protes så får man en känsla av att man verkligen gör skillnad. Vi bygger verkligen långsiktiga relationer och skapar en trygghet tillsammans, säger Anton Johannesson.