December – en tid för reflektion och framtidsplaner
Klara, business designer på Krinova, har ordet:
Årets sista månad är ofta en tid för eftertanke och planering, särskilt för små och medelstora företag. Det är nu man reflekterar över årets framgångar och lärdomar, finslipar sitt erbjudande kopplat till efterfrågan och marknadstrender och blickar framåt mot det nya året. Vad kan förbättras? Vilka mål ska sättas för att verksamheten ska fortsätta växa och utvecklas?
Som business designer på Krinova har jag förmånen att stötta företag inom den svenska livsmedelsbranschen – en bransch som jag som agronom brinner för. Att få arbeta med företag i en tid där innovation går hand i hand med behovet av att utveckla hållbara och cirkulära affärsmodeller är både utmanande och inspirerande.
Just nu ser vi flera spännande trender hos livsmedelsföretagen som vi möter: växtbaserade och alternativa proteiner, digitalisering och ny teknik, funktionella och hälsosamma livsmedel samt en stark drivkraft mot hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det här är särskilt tydligt med företagen som vi stöttar i inkubatorn. Här jobbar vi med entreprenörer som vill ta sina idéer från koncept till fungerande affärsmodell. Genom stöd från inkubatorn kan företagen skala upp snabbare och på ett hållbart sätt.
På Krinova driver vi bland annat projekt som fokuserar på cirkulär ekonomi. Här coachar vi företag att utforska möjligheter till mer cirkulära affärsmodeller. Vi jobbar också aktivt med hur vi i stödsystemet kan underlätta för företagen att ta stegen mot omställning. Här behöver vi kroka arm och tillsammans hantera risk, trösklar och långsiktighet och nationellt koordinera våra insatser.
Genom att innovera affärsmodeller kan företag inte bara möta dagens utmaningar utan också säkra sitt värde för framtiden. Krinova kan över tid stötta företag att navigera och prioritera längs med vägen. Det är otroligt stimulerande att jobba tillsammans med er som företag och framför allt ni personer bakom.
Tillsammans bygger vi en starkare, mer hållbar framtid för livsmedelsbranschen.
Klara Lindström, business designer, Krinova Incubator & Science Park
Under hösten har några av Krinovas medarbetare fått ha ordet och denna gång är turen kommen till Klara.