Preloader
Stäng sök
Stäng

Meet up: Braxen som matfisk

Meet up: Braxen som matfisk

Meet up: Braxen som matfisk

Till anmälan ›

Meet up: Braxen som matfisk

Välkommen på eventet där vi kommer att prata brax. En outnyttjad matfisk med enorm potential!

Övergödning från omkringliggande marker gör att fiskar som braxen och mört gynnas i våra sjöar. Det leder i sin tur till att ännu mera näringsämnen frigörs i sjöarna, vattnet blir grumligt och den biologiska mångfalden minskar. Vitfiskar som braxen och mört reduktionsfiskas därför sedan ett år tillbaka i Råbelövssjön och Oppmannasjön utanför Kristianstad. De många ton fisk man får upp går i dagsläget till biogas. Tänk om fisken istället kan gå från reduktionsfisk till att få en självklar plats på matbordet?

Eventet riktar sig till dig som är entreprenör, kock, forskare eller student. Vi tror att samarbeten mellan restaurang, street food, storkök, fiskare och andra intresserade är vägen för att nå målet om att förädla braxens lokala och miljövänliga värden, finna tillagningsmetoder, nya smaker och knyta ihop Braxkedjan– från reduktionsfiske till matbord.

Under två timmar sätter vi tillsammans fokuset på braxen. Du får med dig ny kunskap, andras erfarenheter och ett breddad nätverk. Vi vågar också nästan lova att du kommer att bli sugen på att testa brax om du inte har gjort det!

Under eventet kommer resultat från ett sensoriskt test att presenteras och du får ta del av upplevelserna från ett Food Jam där kockar tillsammans med studenter skapat nya rätter av braxen. Till eventet kommer även intressanta talare så som Martin Ragnar som bjuder på ett kulturhistoriskt perspektiv på braxen men även många aktörer som jobbar med braxen idag. Eventet avslutas med en workshop. Mer information och länk till eventet kommer skickas ut vid anmälan.

Detta event är en del i projektet “Dags för brax” som Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad, Kristianstads Vattenrike och Krinova Incubator & Science Park driver tillsammans för att inspirera till förädling av braxen som matfisk. Det är dags att samla ihop de kunskaper som finns och tillsammans diskutera vägen framåt för braxen som hållbar matfisk!

Projektet Dags för Brax finansieras av Stiftelsen Ruth.

 

13
april

Datum
13 april 2021

Plats
Digitalt via Zoom