Preloader
Stäng sök
Stäng
OnlinePantry pitchar under Spot on Food, och vann även Food Hack 2024.
11 juni 2025

Tio år med Food Hack – för framtidens hållbara livsmedelssystem 

Det är lite drygt tio år sedan Krinova arrangerade innovationstävlingen Food Hack för första gången. Då, i september 2014, var det inte bara premiär för Krinova utan det var också ett av Europas första Food Hack. Med uppmaningen ”Lets build the future of sustainable food” bjöd man in studenter, forskare och entreprenörer, ja alla med ett intresse och engagemang för livsmedel. Att forma framtidens hållbara livsmedelsystem genomsyrar tävlingen och arrangemanget än i dag, åtta genomförda Food Hack senare.  

Under åren har Food Hack by Krinova utvecklats till en i högsta grad internationell innovationstävling. Sammanlagt har tävlingen lockat drygt 300 deltagare som tillsammans representerar cirka 30 olika länder. Just den mix av kompetens och mångfald av perspektiv är en del av det som gjort Food Hack unikt. 

– Det är fantastiskt att se engagemanget där alla, över nationsgränser, brinner för att lösa utmaningar vi står inför. Jag är imponerad och känner ödmjukhet inför alla de hackare vi mött genom åren. och det arbete de lagt ner för att skapa riktigt bra lösningar på utmaningarna de jobbat med under 48 intensiva timmar, säger Elin Carleke, som varit projektledare för flertalet av Krinovas Food Hack. 

Mer än en innovationstävling

Food Hack började som en ren innovationstävling men har under åren utvecklats till något större. Dagens format inkluderar inspirationsföreläsningar, utställningar och öppna aktiviteter som lockar en bred publik intresserad av mat, innovation och hållbarhet. Under 48 intensiva timmar arbetar tävlande i lag för att hitta lösningar på de utmaningar de valt, med presentationer inför publik och jury som klimax. Resultaten imponerar varje gång. 

Food Hack har väckt stort engagemang hos deltagarna. För några har det sått frö i formningen av affärsidéer men kanske allra viktigast gett en grund och ett nätverk i deras fortsatta roll som entreprenörer.  

Tack till alla våra partners

Food Hack hade inte varit möjligt att genomföra utan de olika partners som Krinova haft genom åren. Stort tack till Absolut Company, IKEA Food, Greater Copenhagen, DTU Skylab, DTU Food, Orkla, CRC Nordic, Formas, AGFO, Lyckeby, Culinar, Oatly, Bio Paavo, JAMK, SLU, LRF Skåne, Kristianstad Kommun, FIPDes, Högskolan Kristianstad, Sparbanken Skåne, Innovationskontor Syd, Stiftelsen RUTH, Region Skåne, projekt COLOURS, medfinansierat av EU, Viable Cities och Visit Skåne. 

Food Hack lever vidare

I höst, den 21–23 oktober, är det åter dags för Food Hack – nu arrangerat av Högskolan Kristianstad inom ramen för projektet COLOURS. 

Anmäl dig här! 

Pristagare och idéer genom åren 

2014 

  • Mest innovativa idé – Cooking for computer – plattform för visualisering av recept. 
  • Idén med störst potential att påverka samhällsutvecklingen – Food Loop – en modell för att skapa nya produkter av den mat som annars kastas. 
  • Störst affärsmässig potential – Open Jar – en teknisk lösning som håller reda på utgångsdatum på allt det som finns i kylen och utifrån det ger förslag på recept. 

2015 – uppehåll 

2016 

  • Den mest innovativa idén – Team Eat ´em – som presenterade ett koncept för hur det går att påverka attityden för att locka flera att äta insekter. 
  • Idén med störst påverkan – Team Dynahmat 2.0 – presenterade en app som med en uppkopplad liten sensor som kan hålla koll på kylkedjan för matvaror och därmed bidra till att minska mängden livsmedel som slängs i onödan. 
  • Idén med störst potential – Team IKEA – som tagit fram fantasifullt utformade formar som på ett lekfullt sätt ska få barn att prova nyttigare råvaror.  

2017 

  • Juryns val av den mest innovativa idén blev en scanner i storlek som en penna som kan varna om maten på din tallrik innehåller några av de ämnen du är allergisk mot. 
  • Idén som bedömdes ha störst potential blev en teknik som gör det möjligt att urskilja kopior av livsmedel från originalen.  
  • Den idé som juryn ansåg kan få störst betydelse i framtiden var en sexkantig låda gjord för att skydda och transportera frukt och grönsaker i utvecklingsländer. Lådan kan skrivas ut på 3D-skrivare.  
  • Publikens val blev den digitala plattformen där grannar kan samverka kring dagligvaruinköp för att minska antalet transporter mellan konsument och butik.  

2018 

  • Första pristagaren var Team Apple Girl och deras lösning på en förpackning gjord av restprodukten som blir över då man pressar juice av äpplen. Det läderartade förpackningsmaterialet är helt biologisk nedbrytningsbart.  
  • Andra priset gick till Gotland Truffle Challenge. Gruppen har tagit fram tryffelpärlor, tryffelsvamp blandad med smör och ett överdrag av en gel som gör att smak och arom inte avges vid uppvärmning. 

2019 

  • Första pris – Peecycling. I andan av sann cirkulär ekonomi presenterade de en lösning där näringsämnen i urin tas till vara för att öka livsmedelsproduktionen. 
  • Andra priset gick till Clear Sky och deras lösning på hur man kan minska flygbolagens avfall av mat och förpackningar. 

2020-2022 uppehåll – pga pandemi 

2023 

  • Första pris – Nonger – en lösning som med utgångspunkt från tillgängliga data kopplar samman grossister/detaljhandel med Stadsmissionens butiker. På så sätt ska man kunna fånga upp matöverskott enklare, så att det kan nå ut för att förebygga matfattigdom.  
  • Andra pris – Trust Me – en lösning där data skapar transparens kring köttproduktion för att bygga förtroende. 

2024, arrangerat i samarbete med Högskolan i Kristianstad och projektet COLOURS

  • Vinnare: Online skafferi, en komplett digital lösning för att hålla koll på matvaror i ditt skafferi och kylskåp, som ska leda till minskat matsvinn.