Preloader
Close search
Close

Barnens Bästa Bord (sv)

Barnens Bästa Bord (sv)

Barnens Bästa Bord (sv)

Barnens Bästa Bord (sv)

Med grund i barns erfarenheter och preferenser arbetar Leaderprojektet Barnens Bästa Bord med att få fler aktörer inom mat- och måltidssektorn, jordbruks- och de gröna näringarna, barnomsorg och besöksnäring att tillsammans skapa bättre måltidslösningar för barn. Målet är att öka barns kunskap och intresse för mat och samtidigt arbeta mot en medvetenhet gällande såväl hälsa som miljö.

Serveringar
Vi har med hjälp av barn tagit reda på hur ett perfekt restaurangbesök skulle se ut. Med svaren som underlag och i samråd med framstående kockar har vi därefter skapat ett certifieringssystem för serveringsställen.

Producenter
Vi vill visa barn kopplingen hela vägen från jord till bord och hjälper matproducenter, stora som små, att skapa affärskoncept, upplevelser och produkter som är anpassade efter barns behov.

Skolan och förskolan
Vi skapar aktiviteter för hela klasser och förskolegrupper, så att barn på ett lekfullt sätt ska lära sig mer om matlagning, matens ursprung och olika matkulturer.

Naturen runt oss
I samverkan med lokala företag inom de gröna näringarna skapar vi aktiviteter som på ett praktiskt och spännande sätt visar på sambandet mellan natur och måltid.

I hemmet
På nya och befintliga forum, virtuella såväl som fysiska, skapar vi plattformar där barn och föräldrar kan få praktisk kunskap och tips om spännande matupplevelser.

Dessa projekt pågår på Krinova (Barnens Bästa Bord):

  • Upplevelser barn, mat och föräldrar/syskon-Restauranger där barn får vara kockar och laga mat till familj, barnkalas på bondgårdar, gemensamma matlagningskurser för familjer mm
  • Certifiering av Restauranger för familjer
  • Sportmat- bättre mat och mellanmål för idrottande barn och ungdomar